Leven als mantelzorger

Leven als mantelzorger

Als mantelzorger komt er veel op je af. Je zorgt voor iemand die je dierbaar is, je partner, je ouders, een familielid of buurvrouw. Mantelzorg doe je vaak uit liefde of genegenheid voor de ander, het gaat verder dan gebruikelijke hulp aan de ander. Vaak ben je structureel meerdere malen per week of perdag betrokken bij iemand. En dit doe je vaak naast je eigen gezin, werk en hobby's. Wat in elk geval duidelijk is, is dat het veel wordt voor je. Waar blijf jij, waar is de aandacht voor jezelf terwijl je voor anderen zorgt?

Leven als mantelzorger

Invloed op het dagelijks leven

Het is nogal wat om het zorgen voor een ander te combineren met alles wat je nog meer doet. De zorg voor een ander die door een ziekte of ouderdom niet meer zelfstandig is, kan soms zwaar zijn. Daar mag je best even bij stil staan. Vaak gaat je verantwoordelijkheidsgevoel zo ver dat je je schuldig gaat voelen als je benoemt dat het niet altijd allemaal even makkelijk is voor je.  Door de maanden of jaren heen, is je grens misschien ook opgeschoven. Doordat klachten verergeren, wordt de ballast steeds groter. Misschien dacht je eerst nog, ik ga een middag in de week wel even langs om wat dingen te regelen. Inmiddels is dat uitgegroeid tot meer, meer dan je wilt en meer dan je aan kan.

Hoe sta ik voor je klaar

Wat we gaan doen tijdens de ergotherapie behandeling, is stilstaan bij wat je allemaal doet. Welke ballen hou je allemaal in de lucht. Daarna gaan we bekijken waar jouw grens eigenlijk ligt en of je er al overheen bent gegaan. Welke klachten ervaar je daardoor? Ben je vaker vermoeid, merk je dat er irritaties komen tussen jou en degene waar je voor zorgt, krijg je rugklachten, lig je vaak wakker ’s nachts van de zorgen? Het kunnen allemaal signalen zijn dat er iets moet gaan veranderen. Als jij uitvalt, heeft degene waar jij voor zorgt ook een groot probleem. Dus we gaan samen onderzoeken hoe jij de zorg aan blijft kunnen, zowel lichamelijk als psychisch.

Wat kun je van mij verwachten?

Als ergotherapeut kan ik op verschillende manieren iets  voor je betekenen. We kunnen een aantal dingen heel praktisch aanpakken. Een voorbeeld kan zijn als jij je partner helpt met douchen, hoe zorg je dan dat je zelf zo min mogelijk rugklachten krijgt. Of hoe til je je vader het makkelijkst uit de stoel als hij naar het toilet moet? Ik kan je adviseren welke aanpassingen of hulpmiddelen een verschil kunnen maken voor jullie. Of is er professionele hulp van buitenaf nodig? Wordt het tijd om thuiszorg of huishoudelijke hulp te bespreken? Het zijn niet altijd gemakkelijke thema's, maar we bespreken ze wel samen, open en eerlijk. 

Soms is de zorg ook zwaar doordat de zorgvrager in zijn karakter niet makkelijk is. Dit zorgt voor veel frustratie en conflicten. Het is dan voor jou heel moeilijk om met plezier deze zorg te blijven geven. Als de weerstand van de zorgvrager komt door een weerstand om te accepteren dat er verlies van functies zijn en er sprake is van een geblokkeerd rouwproces zou ik hierin kunnen helpen. 

Een aantal andere aspecten zitten meer in het zoeken van een balans tussen mantelzorg, zorg voor jezelf, zorg voor je gezin en werk. Hoe laad je jouw accu weer op zodat je alles aan blijft kunnen? Daarnaast kunnen we ook bekijken of er hulp ingezet kan worden zodat jouw mantelzorgtaken verdeeld kunnen worden. Misschien dat een ander familielid wel voor de boodschappen kan zorgen of de rekeningen kan betalen van je dementerende moeder. Misschien kan een vriend een avond in de week langskomen om bij je partner te zijn zodat jij een avondje naar de biljartclub kan. Zo gaan we samen op zoek naar wat jij nodig hebt, wat jouw helpt om de mantelzorg te kunnen blijven dragen.

Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken